Elektrisch ontharen

Iets over “HAAR” en wat moet u doen.

 

Ik behandel overbeharing in mijn schoonheidssalon te Marknesse. Voor de één zijn een paar haren al overbeharing, voor de ander zijn vele haren overbeharing. Voordat u aan een behandeling voor overbeharing begint, is het belangrijk dat uw de achtergrond van haargroei weet. Als u aan een behandeling van overbeharing begint, is het heel belangrijk dat u niet meer epileert of harst/waxt.

Ook is laseren en NIET ipl een goede oplossing voor het behandelen van overbeharing.

Electrisch ontharen wordt vergoedt door uw ziektekostenverzekering. Check hiervoor uw polis.

 

U heeft veel meer haar dan u denkt. In elk haarzakje voltrekt zich een proces, de haargroeicyclus:

 

Een haar groeit, dit haar valt na verloop van tijd uit, maanden of jaren, afhankelijk van de plaats van het haar op het lichaam. Het haarzakje vertoont dan een rustperiode en na enige tijd groeit er uit dat haarzakje weer een nieuwe haar, ect.

 

Maar altijd is ongeveer dezelfde hoeveelheid haar zichtbaar. Dat betekent dat er altijd maar 20 tot 40% van de totale hoeveelheid haar in de groeifase is, terwijl de rest in de rustfase verkeert. Deze rustperiode is 6 weken tot 18 maanden, afhankelijk van de plaats op het lichaam, de dikte en/of diepte van het haar, de hormonale toestand en de erfelijkheid.

Een haar groeit veel langzamer dan u denkt.

 

Na epileren of harsen is het beslist niet zo dat er na bv. Een week op dezelfde plaats
alweer “dezelfde” haar groeit. Het is een andere haar er precies naast.

Gemiddeld gelden voor terug-groei van haren langere periode: voor ondiep, dun haar ongeveer 12 weken, voor diep en stug haar ongeveer 6 tot 12 weken. Dit betekent in de praktijk, dat u pas na ongeveer 2 tot 3 maanden nadat u gestopt bent met epileren of harsen kunt zien hoeveel haar er ongeveer groeit. En dan moet u er nog rekening mee houden, dat dit (zoals boven beschreven) slechts 20 tot 40% van de totale hoeveelheid haar is.

 

De conclusie van bovenstaand verhaal is: elk ontharingsproces duurt altijd 1 tot 1 ½ jaar, omdat dan pas alle haren zich vertoond hebben.

 

Ook voor een plek van maar 10 haren moet u zolang rekenen. Er zitten er geen 10, maar 80 tot 100 haatzakjes, die over een periode van ongeveer 1 ½ jaar pas allemaal een keer een haar hebben geproduceerd. Haargroei is een proces, ontharen is dat dus ook.

Diverse definitieve ontharing technieken.

Electrolyse/gelijkstroommethode

Deze methode werd toegepast van 1919 tot 1040. De gelijkstroom veroorzaak in de huid een chemisch proces, waarbij het haarzakje geloogd (opgelost) wordt en daardoor geheel buiten werking wordt gesteld. Op zich een heel goede en afdoende methode, die alleen uiterst pijnlijk is en per haar duurt het proces 1 tot 2 minuten.

Diathermie/wisselstroommethode

Toegepast sinds ongeveer 1930 tot heden. De wissel-(hoogfrequente) stroom veroorzaakt in het lichaam warmte, waardoor bij het gebruik van een geïsoleerde naald, aan de punt een samenballing van hitte ontstaat, waardoor de haarpapil verschrompelt. Dit is echter niet afdoende, de rest van het haarzakje kan zich weer herstelen en de mogelijkheid voor nagroei is derhalve erg groot (50 tot 60%). Mits er een ongeïsoleerde naald wordt gebruikt, er een hoge stand op het apparaat wordt gebruikt, is deze methode afdoende. Dit heet dan flashen. De naald wordt gedurende 3 seconden heen en weer bewogen in de huid.

Blendmethode

Sinds 1948 wordt de methode in Amerika toegepast en sinds 1980 ook in Nederland. De blend is gebaseerd op het principe van het gelijktijdig toedienen van twee stroomsoorten: gelijkstroom en wisselstroom door een naald in aangepaste dosering. Deze methode gebruikt van beide andere methode de voordelen en elimineert de nadelen. Er wordt echter een ongeïsoleerde naald gebruikt, waardoor het hittepatroon langs de gehele naald kan ontstaan. De wisselstroom blokkeert het pijngevoel van de gelijkstroom en versnelt bovendien het proces van loogvorming, zodat het nu nog maar 6 tot 10 seconden duurt voordat het gehele haarzakje vernietigd is. De blend methode is niet geheel pijnloos; de aan het uiteinde van de naald ontwikkelde warmte wordt eventjes gevoeld. Maar afhankelijk van de individuele pijngrens wordt de stroomsterkte ingesteld, waardoor het voor praktisch iedereen een verdraagbare behandeling wordt.

Nabehandeling thuis.

Na een behandeling elektrisch ontharen is het raadzaam, dat u op de volgende punten acht slaat en u zich hier ook aan houdt en 24 uur niet:

 

  • wassen met zeep, denk ook aan shampoo,
  • op de zonnebank of in de zon,
  • in de sauna,
  • er aan peuteren,
  • vet zoals vaseline, purol of nivea aanbrengen.

 

Dit om eventuele infectie bij een gevoelige, of snel geïrriteerde huid zoveel mogelijk te vermijden. Om roodheid en een lichte irritatie of gezwollenheid van de huid op te heffen kan men het beste een paar maal ijsblokjes (in een plastic zakje) gedurende 10 minuten op de huid aanbrengen.

Kan gedeclareerd worden bij de verzekering. Raadpleeg uw ziektekostenverzekering.